Μα φυσικά το γιαούρτι… είναι πάντα εκεί, είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για το γεύμα ή το σνακ μου ακόμα και τις πιο δύσκολες και βαρετές μέρες που είμαι σπίτι ή στη δουλειά μου. Το γιαούρτι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί να γίνει η βάση για ένα υγιεινό αλλά και χορταστικό γεύμα ή σνακ. Μπορώ να το μετατρέψω σε γλυκό έδεσμα αν το συνοδεύσω με ένα υπέροχο ακατέργαστο μέλι και λίγα καρύδια για το απογευματινό μου σνακ ή να προσθέσω περισσότερα υλικά για να ετοιμάσω ένα γρήγορο, χορταστικό με πολύ χρώμα βραδινό γεύμα.

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί, ανάλογα και με το τι τρόφιμα μου έχουν μείνει στο σπίτι. Μερικοί όμως αγαπημένοι μου συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Γιαούρτι, ρόδι ή μούρα, λίγη βρόμη ή ολικής άλεσης δημητριακά πρωινού και προαιρετικά προσθέτω 1 κ.γ. μαρμελάδα ή μέλι αν θέλω να το κάνω λίγο πιο γλυκό.
  • Γιαούρτι, κόκκινο μήλο, καρύδια και λίγη κανέλα.
  • Γιαούρτι, αγγούρι τριμμένο, 1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο σκόρδο και 2-3 πολύσπορα κριτσίνια.
  • Γιαούρτι μέσα σε μια μικρή ολικής άλεσης κυπριακή ή ελληνική πίτα συνοδεύοντάς το με μια πολύχρωμη χωριάτικη σαλάτα.

Ακόμη, με το γιαούρτι μπορώ ανά πάσα στιγμή να αναβαθμίσω το φαγητό μου σε ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο γεύμα τις περιόδους που θέλω να περιορίσω το κρέας από τη διατροφή μου. Προσθέτοντας μόνο 3-4 κ.σ. γιαούρτι στο πλιγούρι ή το ρύζι και συνδυάζοντάς το με μια δροσιστική σαλάτα, δημιουργώ ένα ολοκληρωμένο γεύμα που περιέχει 1. Πηγή υδατανθράκων, 2. Πηγή πρωτεΐνης και 3. Φρέσκο τρόφιμο που είναι τα λαχανικά, η γνωστή τριάδα διατροφής.

Όμως το γιαούρτι λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου εάν το καταναλώσω μαζί με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτό. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι κυρίως το κόκκινο κρέας (συκώτι, χοιρινό, μοσχάρι) και τα όσπρια ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με ψωμί, ρύζι ή πατάτα. Οι πιο πολλοί, ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχουμε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός των τροφίμων που θα χρησιμοποιήσω για να συνθέσω το γεύμα μου να είναι ο κατάλληλος έτσι ώστε να μη χάσω ούτε ένα θρεπτικό συστατικό. Έτσι αποφεύγω να το συνδυάζω με τα όσπρια ή το κρέας και αντ’ αυτού προτιμώ να προσθέτω λεμόνι ή να καταναλώνω τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C συνοδευτικά (π.χ. πιπεριές, ντομάτα, γλυκοπατάτα, πορτοκάλι, μανταρίνι) για να αυξήσω την απορρόφησή του.

Το γιαούρτι όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή περιέχει τα 9 απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός ΔΕΝ μπορεί να συνθέσει από μόνος του, όπως επίσης και πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου,  ψευδαργύρου, ιωδίου και βιταμινών συμπλέγματος Β (π.χ. βιταμίνη Β12).

Είναι πιο ανεκτική επιλογή γι’αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς περιέχει σε πιο μικρές ποσότητες λακτόζη και έτσι φαίνεται να μην προκαλεί τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας όπως το φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος, το πρήξιμο, η διάρροια.

Τέλος, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να κρατήσουν το βάρος στους στα φυσιολογικά επίπεδα αφού είναι ένα ιδιαίτερα χορταστικό αλλά και ταυτόχρονα απολαυστικό.

 

Βρήκες βοηθητικό το άρθρο;