Στο μεταξύ μας…
Είμαι μαμά τριών μικρών παιδιών, ΤΡΙΩΝ ΜΙΚΡΩΝ παιδιών, νομίζω οι περισσότερες μπορείτε να με νιώσετε. Δεν υπάρχει λεπτό μέσα στην ημέρα που να μην τρέχω από πίσω τα παιδιά, το σπίτι, τα κατοικίδια και τα φυτά μας με αποτέλεσμα να μην τα προλαβαίνω όλα ποτέ. Φυσικά και τις περισσότερες ημέρες, όταν τα παιδιά πάνε τελικά για ύπνο, εγώ με το ζόρι σέρνομαι στο κρεβάτι και κοιμάμαι πριν καλά καλά φορέσω τις πιτζάμες μου.
Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να κρατηθώ κοντά στα κιλά που είχα πριν την πρώτη μου εγκυμοσύνη και όταν μερικά από τα μωρά μου μεγάλωσαν και έγιναν παιδάκια, κατάφερα να βρω λίγες δυνάμεις για να επανέλθω δυναμικά πίσω στα κιλά που ήμουν.
Πώς τα κατάφερα;
No. 1 Προτεραιότητες.
Έβαλα εμένα πάνω από το σπίτι, τα κατοικίδια και τα φυτά, γι’ αυτό και όλα αυτά, με εξαίρεση τα παιδιά μου, δεν είναι στην εντέλεια.
No. 2 Εφικτούς στόχους.
Δεν έβαλα δύσκολους και αυστηρούς στόχους. Δεν το επέβαλλε ούτε η δουλειά μου- δεν είμαι και κανένα μοντέλο- αλλά ούτε και τα άτομα που είναι κοντά μου, αφού με αγαπούσαν και με αγαπούν όπως είμαι, δηλαδή ως νέα πια μαμά. Ήμουν ήδη πολύ πιεσμένη από τα παιδιά, τη δουλειά και το σπίτι, έτσι δεν φορτώθηκα το άγχος του «τέλειου» σώματος.
No. 3 Διατροφική ρουτίνα.
Ήμουν και παραμένω σε μια όμορφη διατροφική ρουτίνα. Τα σταθερά γεύματα, κυρίως το πρωινό και το μεσημεριανό, είναι πολύ σημαντικά καθώς με βοηθούν να μην παρασύρομαι σε τσιμπολογήματα και γρήγορα γεύματα που περιέχουν πολλές θερμίδες με λίγα όμως θρεπτικά συστατικά. Ξυπνώντας από τις 6 το πρωί, προσπαθώ καθημερινά και προλαβαίνω να φάω το πρωινό μου, παρόλο που ετοιμάζω και τα τρία παιδιά για το σχολείο,. Τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι κάτι γρήγορο, γι’ αυτό και το πρωινό μου γεύμα συνήθως περιέχει δημητριακά ολικής ή φρυγανιά με τυρί και ντοματίνια. Όλα τα μεσημέρια τρώω γεύματα που είναι από το σπίτι μαγειρεμένα, έτσι εξασφαλίζω να μην περιέχουν επιπλέον λιπαρά, σάλτσες και κακής ποιότητας συστατικά. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο σπίτι μας ακολουθούμε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και έτσι τα φαγητά μας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ενώ δεν απουσιάζει από το τραπέζι μας η σαλάτα που είναι όλο χρώμα και με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να δίνει την «λάμψη» που χρειάζονται τα λαχανικά. Χρειάστηκε να προσαρμόσω το βραδινό μου γεύμα με αυτό των παιδιών μου. Επομένως άλλαξε η ώρα του, μιας και όλοι μας πεινάμε μεταξύ 17:00-18:00 και όλοι μας πάμε για ύπνο μεταξύ 20:00-22:00. Ναι, αυτή είναι η καθημερινή μου πραγματικότητα, τρώω βραδινό η ώρα 17:30 και κοιμάμαι γύρω στις 21:30. Πριν πέσω για ύπνο συνήθως αρπάζω ένα φρούτο και όχι πατατάκια ή σοκολάτα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν στο σπίτι μας, καθώς όλα τα ντουλάπια είναι απαλλαγμένα από τέτοιου είδους σνακς.
No. 4 Τσιμπολόγημα vs Εγώ 0-1.
Τρώω ό, τι τρώνε τα παιδιά μου αλλά όχι και ό, τι αφήνουν πίσω. «Ό, τι αφήνουν πίσω»… πόσοι το κάναμε και πόσο κακό κάνουμε στο σώμα μας, χωρίς όμως να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε;; Τα κατάφερα όμως, και έτσι πετάω ό, τι αφήνουν στο πιάτο τους, στον κάλαθο των αχρήστων. Επίσης «Τρώω ό, τι τρώνε τα παιδιά» γιατί δεν έχω τη δύναμη, τον χρόνο και την όρεξη να φτιάξω κάτι πιο «θρεπτικό», γευστικό ή ξεχωριστό για εμένα. Έτσι οι επιλογές μας για το βραδινό είναι κυρίως αυγό βραστό ή scrabble, ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και φρούτο, λαχανικά, σάντουιτς πολύσπορης φραντζόλας με κάτι διαφορετικό μέσα κάθε φορά (πχ τόνο, αβοκάντο με τυρί, κοτόπουλο κλπ) ή ακόμα μια σπιτική pizza- κάτι που λατρεύει η κόρη μου να φτιάχνουμε μαζί. Προσπαθώ πάντα τα πιο πάνω γεύματα να είναι ισορροπημένα και σωστά ώστε να περιλαμβάνουν μια πηγή από γαλακτοκομικά, από φρούτα ή λαχανικά, από ολικής άλεσης δημητριακά και λίγη πρωτεΐνη.
No. 5 Έτοιμο φαγητό.
Προσπάθησα να περιορίσω τις παραγγελίες του φαγητού από έξω στις 1-2 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, σίγουρα η 1 από τις 2 επιλογές είναι κάτι θρεπτικό και όχι υψηλό σε θερμίδες, όπως για παράδειγμα μία κυπριακή πίττα σουβλάκι με πολλή σαλάτα, χωρίς τηγανιτές πατάτες. Κάτι έξτρα που κάνω είναι να τρώω (σχεδόν) τη μισή πίττα, γιατί έτσι προσαρμόζω το γεύμα μου στη δική μου ατομική μερίδα.
No. 6. Άσκηση.
Κατάφερα, μετά από καιρό, να βάλω την άσκηση μέσα στην εβδομάδα μου. Δεν μπόρεσα ακόμα να μπω σε γυμναστήρια ή σε ομάδες εκγύμνασης, γιατί αυτό απαιτεί συγκεκριμένο διαθέσιμο χρόνο, τον οποίο ακόμα δεν διαθέτω. Κάνω λοιπόν γυμναστική σε «κλεμμένες» ώρες μέσα στην ημέρα. Το βράδυ αφού πάνε για ύπνο τα παιδιά ή πολύ πρωί πριν ακόμα ξυπνήσουν ή ακόμα αμέσως μόλις τους αφήσω στο σχολείο. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να γυμνάζομαι 1-3 φορές την εβδομάδα.
Όλα τα πιο πάνω, εκτός του ότι με βοήθησαν να αποκτήσω σχεδόν το σώμα που είχα πριν από τις εγκυμοσύνες, μου έδωσαν επιπλέον τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να είμαι υγιής, να έχω ενέργεια για μένα και για τα παιδιά μου και να είμαι στην τελική Χαρούμενη!