Αύξηση Μυϊκής Μάζας

Τα επίπεδα της μυϊκής μάζας στο σώμα καθορίζουν τον μεταβολισμό ενός ατόμου. Με την αύξηση της μυϊκής μάζας ενεργοποιείται και ο μεταβολισμός του ατόμου, λόγω της αύξησης του βασικού μεταβολικού ρυθμού δηλαδή της ενέργειας που δαπανά ο ανθρώπινος οργανισμός για  τη διατήρησή του στη ζωή, σε κατάσταση ηρεμίας. Επίσης, αυξάνονται και οι καύσεις που κάνει καθημερινά. Άρα η αυξημένη μυϊκή μάζα ισοδυναμεί με αυξημένο μεταβολισμό και αντίστροφα.

Είναι πολύ σημαντική λοιπόν, η διατήρηση της μυϊκής μάζας σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Παίζει ρόλο η διατροφή στην αύξηση της μυϊκής μάζας;

Ναι. Η αύξηση της μυϊκής μάζας αποτελεί αναβολική διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός απαιτεί περαιτέρω ενέργεια/θερμίδες για να καταναλώσει προκειμένου να χτίσει νέο μυϊκό ιστό. Έτσι, την περίοδο αυτή το άτομο θα πρέπει να ακολουθεί υπερθερμιδική διατροφή με έμφαση σε κάποια μακροθρεπτικά συστατικά για την σωστή μυϊκή ανάπλαση. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωτεΐνης και υδατανθράκων είναι απαραίτητη για την επίτευξη της πρωτεϊνοσύνθεσης και της αναπλήρωσης του γλυκογόνου στον μυ. Γι’ αυτό η συμβολή του διαιτολόγου είναι απαραίτητη για τη σωστή καθοδήγηση του ατόμου.

Πώς μπορώ να έχω μέγιστα αποτελέσματα στην επίτευξη του στόχου μου;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δώσεις έμφαση τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση. Η ισορροπία μεταξύ της άσκησης που θα δώσει το ερέθισμα για την αύξηση της μυϊκής μάζας και της διατροφής που  θα διατηρήσει το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντική. Χωρίς το ερέθισμα η διατροφή από μόνη της θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση του σωματικού λίπους και όχι της μυϊκής μάζας που είναι το ζητούμενο.  Εάν από την άλλη, αυξήσεις κατά πολύ την άσκηση χωρίς να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, τότε πολύ πιθανόν να έρθεις αντιμέτωπος με τραυματισμούς και στον καταβολισμό δηλαδή στην καταστροφή της μυϊκής σου μάζας.

Το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν είναι ισορροπημένος συνδυασμός της διατροφής και της άσκησης.

© Copyright - trustyourdietitian.com | Created by - Digital Rev