Για να μπεις στο νόημα…

Τι είναι η ινσουλίνη;

Η βασική ορμόνη – ρυθμιστής της γλυκόζης (σακχάρου) στο σώμα, η οποία παράγεται στο πάγκρεας.

Τι είναι αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η κατάσταση στην οποία παρατηρούνται διαταραχές της δράσης της ινσουλίνης στον οργανισμό. Δηλαδή το σώμα, δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε στα μηνύματα που στέλνει η ινσουλίνη στα διάφορα όργανα, μετά την κατανάλωση αμυλούχου γεύματος και την έλευση της γλυκόζης στο αίμα.

Μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, χωρίς να είναι απαραίτητο να συνυπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν την εμφάνισή της;

  • Παχυσαρκία, αυξημένο σπλαγχνικό λίπος (κοιλιακή παχυσαρκία)
  • Καθιστική ζωή
  • Διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) και κορεσμένο λίπος
  • Διαβήτης Κύησης
  • Αύξηση της ηλικίας, ειδικά μετά τα 45 έτη
  • Ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
  • Κάπνισμα
  • Λήψη στεροειδών φαρμάκων
  • Υπνική Άπνοια

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ινσουλινοαντίστασης;

O λιπώδης ιστός, ο μυϊκός ιστός καθώς και το ήπαρ αδυνατούν να μεταφέρουν τη γλυκόζη από το αίμα στα εσωτερικά τους κύτταρα και έτσι ούτε μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια, ούτε να την αποθηκεύσουν. Το πάγκρεας προσπαθεί να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για να καταφέρει να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα χωρίς αποτέλεσμα. Η αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα λέγεται υπερινσουλιναιμία.

Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους και επιδείνωση της ινσουλινοαντίστασης
  • Αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση)

 

Τώρα στο ψητό!

Ήξερες ότι η διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να βελτιώσει ακόμα και να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση;

Είναι καλό να ξεκαθαριστεί, ότι το σύνολο των τροφίμων που επιλέγεις να καταναλώσεις έχει σημασία και όχι τόσο η κατανάλωση μεμονωμένων τροφίμων.

 

Κάνε λοιπόν, τις θερμίδες να μετρούν!

Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σου, ούτως ώστε στο σύνολο να είναι όσο πιο θρεπτική γίνεται. Βελτιώνοντας δηλαδή την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνεις.

 

Τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.

  1. Ολικής άλεσης προϊόντα

Με τον όρο ολικής άλεσης προϊόντα, εννοούμε αυτά που έχουν παρασκευαστεί με αλεύρι από σιτηρά των οποίων έχει αλεστεί ολόκληρος ο καρπός. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελούν τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες, ουσίες χρήσιμες για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Παραδείγματα είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, τα παξιμάδια, οι πίτες, οι τορτίγιες ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι.

Αντικατέστησε τους απλούς υδατάνθρακες δηλαδή το άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πίτες κ.ο.κ με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης!

  1. Λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν επίσης τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες γι’ αυτό είναι καλό να τα εντάξεις στο διατροφικό σου πλάνο!

Για ευκολία, μπορείς να προετοιμάσεις τα λαχανικά από την προηγούμενη ημέρα και να συνοδέψεις το πρωινό, το μεσημεριανό ακόμα και το βραδινό σου γεύμα.

Προσοχή η πατάτα και το καλαμπόκι αποτελούν αμυλούχα λαχανικά, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υδατάνθρακες και να καταναλώνονται με μέτρο.

  1. Φρούτα, με προσοχή!

Τα φρούτα παρόλο που είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα συνυπολογίζονται ως απλοί υδατάνθρακες οι οποίοι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης και κατ’ επέκταση τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Συνδύασε την κατανάλωση φρούτων με κάποια πηγή λίπους π.χ. ανάλατους ξηρούς καρπούς ή κάποιο γαλακτοκομικό π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί. Έτσι, θα καταφέρεις τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης.

  1. Τρόφιμα πλούσια σε καλό λίπος

Η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με το καλό λίπος (μονοακόρεστα – πολυακόρεστα λιπαρά), μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μείωσε την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών πλήρη σε λιπαρά και βουτύρου, θέσε το ελαιόλαδο ως την κυριότερη πηγή λίπους στη διατροφή σου και αύξησε την κατανάλωση ξηρών καρπών, αβοκάντο, σπόρων ή/και βουτύρου ξηρών καρπών χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

 

Συμπερασματικά, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια πολύπλοκη διαταραχή η οποία δρα επιβαρυντικά στην υγεία. Είναι στο χέρι σου να την αντιμετωπίσεις, καταναλώνοντας μια διατροφή όσο πιο κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο και φροντίζοντας να παραμένεις σε όσο πιο καλή φυσική κατάσταση.

Βρήκες βοηθητικό το άρθρο;