Διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την Εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια πολύ πρωτόγνωρη, τρυφερή αλλά και ιδιαίτερη περίοδο για μια μέλλουσα μητέρα. Είναι μια περίοδος που τα ερωτήματα είναι πολλά εάν κάποια δεν την έχει ξαναβιώσει και πολλές φορές η διατροφή της είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται. Παρά ταύτα, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία αποτελούν τις περιόδους με τη μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία και ως εκ τούτου η διατροφή της γυναίκας είναι κρίσιμης σημασίας.

 

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η διατροφή της εγκύου είναι αυξημένης σημαντικότητας τόσο για την υγεία του μωρού στα μετέπειτα στάδια της ζωής του, όσο και της εγκύου. Οι διατροφικές επιλογές που απαρτίζουν τη διατροφή μιας εγκύου επιδρούν στο έμβρυο, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικο του ζωή, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εκτός αυτού, συνήθως η εγκυμονούσα κατά το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα ή και αλλαγή της γεύσης (μεταλλική αίσθηση). Τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της διατροφής της εγκυμονούσας στην προσπάθειά της να τα αντιμετωπίσει. Οι διαιτολόγοι της σελίδας μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε η εγκυμονούσα να καταφέρει να προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και παράλληλα να μειώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει για δυο. Μύθος ή Αλήθεια;

Είναι μύθος. Παρόλο που αυξάνονται οι ανάγκες για ενέργεια το 2ο και το 3ο τρίμηνο, δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες ημερησίως στη μονή κύηση. Αυτό μεταφράζεται σε μια επιπλέον πρόσληψη 1 μερίδας φρούτου (π.χ. ένα μέτριο μήλο), 1 μερίδας γαλακτοκομικού προϊόντος (π.χ. 1 ποτήρι γάλα) και 1 μερίδας δημητριακών (π.χ. 1 φέτας ψωμί).

Οι ανάγκες αυξάνονται με την αύξηση του αριθμού των εμβρύων που κυοφορεί η γυναίκα.

Πρέπει η εγκυμονούσα να ακολουθεί δίαιτα αδυνατίσματος κατά την περίοδο αυτή;

Όχι. Κατά τη δίαιτα αδυνατίσματος μειώνονται οι θερμίδες και άρα η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κάποιος. Αυτό συνεπάγεται με τη μείωση της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών ημερησίως. Η εγκυμονούσα είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών καθημερινά και οι ανάγκες αυτές αυξάνονται κατά την περίοδο αυτή.

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα να προσλαμβάνει από τη διατροφή της η μέλλουσα μητέρα για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου είναι:

  • Το φυλλικό οξύ
  • Το ασβέστιο
  • Η βιταμίνη D
  • Το σίδηρο
  • Το ιώδιο
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα

Πρέπει η εγκυμονούσα να αποφεύγει συγκεκριμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτή;

Ναι. Υπάρχουν τρόφιμα όπως τα μη παστεριωμένα τυριά, τα ωμά ψάρια και το αλκοόλ που είναι επικίνδυνα προς κατανάλωση καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης του εμβρύου και αρνητικής επίδρασης στην υγιή ανάπτυξή του.

Είναι σημαντική η διατροφή στην περίοδο της γαλουχίας;

Ναι. Η διατροφή της μητέρας, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του βρέφους καθώς το θωρακίζει μέσω αυτής με τα απαραίτητα αντισώματα και έτσι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του.

Για τους παραπάνω λόγους η γυναίκα που βρίσκεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της γαλουχίας χρήζει διατροφικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

© Copyright - trustyourdietitian.com | Created by - Digital Rev