Οι απόψεις σχετικά με την κατανάλωση μπανάνας διίστανται καθώς υπάρχει μια μικρή σύγχυση γύρω από την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου. Κάποιοι θα το αποφύγουν καθώς πιστεύουν ότι προκαλεί αύξηση του βάρους ή ακόμα και δυσκοιλιότητα, ενώ άλλοι το έχουν στη διατροφή τους ως μέρος ενός υγιεινού προτύπου διατροφής.

Τελικά, τι ισχύει;

Θρεπτική & Θερμιδική αξία της μπανάνας

Η μπανάνα αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο, καθώς περιέχει συστατικά που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

 • Βιταμίνη Β6
 • Φυτικές ίνες
 • Κάλιο
 • Μαγνήσιο
 • Βιταμίνη C
 • Μαγγάνιο

Μια μεσαία ώριμη μπανάνα παρέχει περίπου 110 θερμίδες και αποτελείται από:

 • 0 γραμμάρια λίπους,
 • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης,
 • 28 γραμμάρια υδατάνθρακα,
 • 15 γραμμάρια φυσικών σακχάρων,
 • 3 φυτικών ινών και
 • 450 mg κάλιο

 

Μπανάνες και Υγεία

Καρδιαγγειακή υγεία

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ένα ζωτικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης του σώματος, το οποίο φέρει ένα μικρό θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Ο χτύπος της καρδιάς αλλά και η συστολή των μυών είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρικών φορτίων τα οποία διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα να στείλουν σήματα για την εκτέλεση των παραπάνω λειτουργιών. Το κάλιο είναι απαραίτητο επίσης και για τη διατήρηση της ομοιόστασης του νερού στα κύτταρα καθώς αντισταθμίζει την περίσσεια του προσλαμβανόμενου νατρίου από τη διατροφή.

  • Διατροφή υψηλή σε νάτριο και χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή πίεση. Πώς γίνεται αυτό; Η αυξημένη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα, προκαλεί αυξημένη ωσμωτικότητα με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων λόγω αυξημένης συσσώρευσης υγρού και έτσι προκαλείται βλάβη στα τοιχώματα.
  • Ποιος είναι ο ρόλος του καλίου; Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει την περίσσεια νατρίου μέσω των ούρων, ενώ μειώνει ταυτόχρονα τον αγγειακό τόνο.

Οι μπανάνες λοιπόν, φρούτα πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και μειωμένα σε νάτριο, αποτελούν σημαντικό συστατικό σε δίαιτες που προορίζονται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η DASH δίαιτα (Dietary Approach to Stop Hypertension) η οποία στοχεύει στη διαιτητική πρόσληψη 4,700 mg καλίου ημερησίως.

 

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι μπανάνες συμπεριλαμβάνονται στη δίαιτα BRAT, ακρωνύμιο των λέξεων Μπανάνες (Bananas), Ρύζι (Rice), Πουρές μήλου (Applesauce), Φρυγανισμένο ψωμί (Toast). Η δίαιτα BRAT αποτελεί τη συνηθέστερη λύση για την αντιμετώπιση της διάρροιας καθώς οι τροφές αυτές καταπραΰνουν τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Οι μπανάνες σε αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο είναι μια εύκολη επιλογή προς κατανάλωση, αλλά επίσης συμβάλλει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται λόγω διάρροιας ή εμέτου, όπως το κάλιο. Επιπλέον, οι μπανάνες είναι βασική πηγή του ανθεκτικού αμύλου, συστατικό που προσλαμβάνεται από την κατανάλωση λιγότερο ώριμων μπανανών και συμβάλλει στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου.

  • Ποια είναι η δράση του ανθεκτικού αμύλου, που περιέχεται στις μπανάνες; Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα θρεπτικό συστατικό, ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων και χαρακτηριστικό του είναι ότι «αντιστέκεται» στη πέψη του στο λεπτό έντερο. Επίσης, η απορρόφησή του είναι αργή με αποτέλεσμα να μην προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το άμυλο αποτελεί θρεπτικό υπόστρωμα (τροφή) για την ανάπτυξη ευεργετικών μικροβίων στην πεπτική οδό και την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SCFA). Κλινικές μελέτες έχουν δείξει την πιθανή ευεργετική χορήγηση των SCFAs στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του Crohn και της διάρροιας η οποία σχετίζεται με αντιβιοτικά.

 

Έλεγχος βάρους

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα μέχρι στιγμής που να αποδεικνύουν τη συσχέτιση της κατανάλωσης μπανάνας και της πρόσληψης βάρους, παρά την κοινή πεποίθηση. Μάλιστα, μεταανάλυση τριών μεγάλων προοπτικών κλινικών μελετών, μελέτησε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών και της μεταβολής του βάρους σε 133.468 Αμερικανούς, διάρκειας 24 ετών. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν με τους συγχυτικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα. Παρόλο που η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μούρων είχαν πιο ισχυρή συσχέτιση με τη μειωμένη πρόσληψη βάρους με το πέρας του χρόνου, η κατανάλωση μπανάνας συσχετίστηκε επίσης με τη μειωμένη πρόσληψη βάρους. 

Το ήξερες ότι…

 • Σε πολλές χώρες, τα φύλλα μπανάνας ανακυκλώνονται για την χρησιμοποίηση τους ως περιτυλίγματα τροφίμων, όπως κρασιών και κρεάτων. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ως περιτύλιγμα διαφόρων τροφίμων κατά το μαγείρεμα, πρακτική που βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης του τρόφιμου.
 • Οι φλούδες μπανάνας περιέχουν φυτικές χημικές ουσίες υπό τη μορφή αντιοξειδωτικών και εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες μέσο για την προαγωγή της επούλωσης των πληγών που προκαλούνται από δαγκώματα σκουληκιών, ελαφρά εγκαύματα και εγκαύματα από τον ήλιο. Η απλή αυτή πρακτική, περιλαμβάνει τη συμπίεση της πληγής με το εσωτερικό της φλούδας για μερικά λεπτά.

 

Συμπερασματικά…

Καταναλώστε άφοβα αυτό το αμφιλεγόμενο φρούτο για την επίδραση που έχει στην υγεία του ανθρώπου (στα μάτια του κόσμου), καθώς όχι μόνο δεν βρέθηκαν έως σήμερα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην πρόσληψη βάρους αλλά αποτελεί ένα φρούτο με υψηλή θρεπτική αξία. Η μπανάνα έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς βοηθά στην καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο και ανθεκτικό άμυλο μεταξύ άλλων.

 

Βιβλιογραφία

 1. The Banana Again. JAMA. 1917;6923:1972– 1974
 2. den Besten G, van Eunen K, Groen AK, Venema K, Reijngoud DJ, Bakker BM. The role of short-chain fatty acids in the interplay between diet, gut microbiota and host energy metabolism. Journal of lipid research. 2013 Jul 2:jlr-R036012.
 3. Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, Hou T, Ludwig DS, Mozaffarian D, Willett WC, Hu FB, Rimm EB. Changes in intake of fruits and vegetables and weight change in United States men and women followed for up to 24 years: analysis from three prospective cohort studies.PLoS medicine. 2015 Sep 22;12(9):e1001878.

 

Βρήκες βοηθητικό το άρθρο;