Αναρωτήθηκες ποτέ “Ποιο είναι το ποτό με τις λιγότερες θερμίδες”; Πιστεύεις υπάρχουν τα λεγόμενα “διαιτητικά ποτά”; Θα σου εξηγήσω αναλυτικά παρακάτω!

 

 

Κι’ όμως! Δεν υπάρχουν “διαιτητικά ποτά”, δηλαδή ποτά με τις χαμηλότερες θερμίδες!

Γιατί;

Δεν αρκεί μόνο η πληροφορία των θερμίδων που περιέχονται σε ένα ποτό. Τελικά, οι παράγοντες που καθορίζουν το θερμιδικό περιεχόμενο του αλκοολούχου ποτού είναι:

  1. Το είδος του ποτού που θα επιλέξεις να καταναλώσεις,
  2. Η ποσότητα, δηλαδή ο αριθμός των ποτών που θα καταναλώσεις και
  3. Τα έξτρα συστατικά που πιθανόν να προστεθούν στο ποτό.

Επομένως…

Ποιο είδος ποτού να προτιμήσω;

Τα ποτά μπορούν να χωριστούν σε:

  • Χαμηλά σε αλκοόλη (1,5-8%) π.χ. η μπίρα, ο μηλίτης,
  • Μέτρια σε αλκοόλη (9-30%) π.χ. το κρασί, τη σαμπάνια, το βερμούτ και
  • Υψηλά σε αλκοόλη (31% και άνω) π.χ. βότκα, ουίσκι, τζιν, λικέρ, κονιάκ, τσίπουρο.

Προσοχή! Τα ποτά που περιέχουν χαμηλότερα ποσοστά αλκοόλης δεν αποτελούν και αυτά με τις λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι γιατί καταναλώνονται σε διαφορετικές ποσότητες.

Η μερίδα ενός ποτού καθορίζεται ως εξής:

  • 1 μπίρα = 330mL, που αντιστοιχεί σε ~100-140 θερμίδες,
  • 1 ποτήρι κρασί = 125mL, που αντιστοιχεί σε ~80-100 θερμίδες,
  • 1 ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη >40% = 45mL (1 σφινοπότηρο), που αντιστοιχεί σε ~110 θερμίδες.

Κατάρριψη διατροφικού μύθου! Η μπίρα δεν είναι απλό «νεράκι» που το πίνουμε για να δροσιστούμε, έχει θερμίδες αντίστοιχη με 1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι ποτού υψηλό σε αλκοόλη και η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύνεση.

Ωστόσο, η κατανάλωση «βαριών» ποτών σε μεγαλύτερες ποσότητες από τη μερίδα, μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Πόσο αλκοόλ να καταναλώσω;

Όσα λιγότερα ποτήρια πιείς, τόσο το καλύτερο! Σύμφωνα με τις συστάσεις, η ημερήσια κατανάλωση αλκοολούχου ποτού δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 ποτό για τις γυναίκες και τα 2 ποτά για τους άνδρες. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε πως στις διακοπές και τα Σαββατοκύριακα, ξεφεύγουμε λίγο περισσότερο.

Top secret: Μην ανησυχείς, θα σου εκμυστηρευτώ το μυστικό που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις την έξοδό σου καταναλώνοντας μεν αλκοόλ, χωρίς ωστόσο να το παρακάνεις. Φρόντισε να καταναλώνεις παράλληλα νερό! Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγεις την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ και έτσι θα μειωθεί η επιθυμία σου να το υπερκαταναλώσεις! Α! Και θα προλάβεις και το hangover της επόμενης μέρας!

 

Δεν μπορώ να πιώ το ποτό σκέτο, με τι να το συνδυάσω;

Όπως είναι γνωστό, η θερμιδική αξία του ποτού αυξάνεται όταν κάποιος προσθέσει αναψυκτικό με ζάχαρη, τυποποιημένο χυμό, ενεργειακό ποτό. Γι’ αυτό και τα κοκτέιλ που αποτελούν την ανάμιξη διαφόρων ποτών, χυμών ή/και σιροπιών έχουν και τις περισσότερες θερμίδες.

Ιδανικά, συνδύασε το ποτό σου όπως τη βότκα ή το τζιν με σόδα ή ανθρακούχο νερό και φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Αν δεν σου αρέσει αυτός ο συνδυασμός μπορείς να προσθέσεις στο ποτό σου κάποιο αναψυκτικό light/zero.

Προσοχή! Μην ξεχνάς πως τα σνακ (ξηροί καρποί, πατατάκια) τα οποία καταναλώνονται συνοδευτικά με το ποτό, συμβάλλουν και αυτά στην αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Γι’ αυτό, έχε το νου σου να μην το παρακάνεις και με αυτά!

 

Και επειδή έγραψα πολλά, ήρθε η ώρα να πάρεις προσεγγιστικά μια ιδέα για τις θερμίδες διαφόρων ποτών.

1 Ποτό Θερμίδες (kcal) Μαργαρίτα 160
Μπίρα ξανθή 140 Μοχίτο 230
Μπίρα μαύρη 100 Cosmopolitan 215
Μπίρα light 90 Pinacolada 325
Μπίρα άνευ αλκοόλ 50 Vodka με σόδα 100
Κρασί κόκκινο ή ροζέ ξηρό 85 Τζιν τόνικ 160
Κρασί λευκό ξηρό 80 Bacardi με «κόλα» 160
Κρασί γλυκό 102 Aperol Spritz 205

 

Συμπερασματικά, όσο πιο απλό ποτό (με λιγότερα συστατικά) επιλέξεις να καταναλώσεις, τόσο λιγότερες θερμίδες θα προσλάβεις! Δεν σημαίνει ότι αν πιείς ένα ποτό με περισσότερες θερμίδες θα πάρεις και κιλά, καθώς πέρα από το «τι» στην τελική περισσότερη σημασία έχει «πόσο» αλκοόλ θα καταναλώσεις. Γι’ αυτό, αν σε ενδιαφέρει να προσέξεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις καθημερινά από το αλκοόλ κατανάλωσέ το συνειδητά και με μέτρο, πάντα παράλληλα με ένα ποτήρι νερό!

Βρήκες βοηθητικό το άρθρο;