Βελτίωση Διατροφικής Συμπεριφοράς

Η βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς αποτελεί την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών που απαρτίζουν την διατροφή ενός ατόμου.

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της υγιεινής διατροφής;

Η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες το Μέτρο, την Ισορροπία και την Ποικιλία. Εάν διαταραχθεί ένας από αυτούς, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, εάν διαταραχθεί το μέτρο στη διατροφή τότε διαταράσσεται και το ενεργειακό ισοζύγιο με αποτέλεσμα την αύξηση ή την μείωση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, εάν διαταραχθεί η ισορροπία των ομάδων τροφίμων που απαρτίζουν την διατροφή όπως η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ή η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα, δυσλιπιδαιμία ή ακόμα σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Τέλος με την έλλειψη της ποικιλίας στο διαιτολόγιο, με τον αποκλεισμό δηλαδή ομάδων  τροφίμων όπως το κρέας, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D κ.ά.

Ποιο είναι το πιο συχνό εμπόδιο στην διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών;

H έλλειψη διατροφικού προγραμματισμού, δηλαδή η έλλειψη ρουτίνας στο κομμάτι της διατροφής και των γευμάτων αποτελεί το πιο συχνό εμπόδιο στην διατήρηση των διατροφικών συνηθειών, διαταράσσοντας τις ισορροπίες και οδηγώντας στην υπερκατανάλωση φαγητού και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Το πιεσμένο ωράριο και οι αυξημένες υποχρεώσεις που χαρακτηρίζουν τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων στην εποχή μας, έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού.

 

Η ποσότητα ή η ποιότητα των τροφίμων που απαρτίζουν μια διατροφή έχει μεγαλύτερη σημασία;

 

Τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας του.

Συγκεκριμένα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους επιτυγχάνεται με την ισορροπημένη ως προς την ποσότητα διατροφή. Η υπερκατανάλωση φαγητού οδηγεί στην αύξηση του λίπους και κατά συνέπεια στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται, ασχέτως της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνει, ασχέτως δηλαδή εάν καταναλώνει περισσότερα φρούτα ή σοκολάτες, θα τις αποθηκεύσει στο λιπώδη ιστό με την μορφή τριγλυκεριδίων. Το υπερβάλλον λίπος στο σώμα δημιουργεί μια φλεγμονώδη κατάσταση στον οργανισμό και πυροδοτεί την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων όπως η Παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και τα Καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορεί επίσης να διαταράξει τις τιμές των βιοχημικών αναλύσεων όπως την αύξηση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, του ουρικού οξέος ή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η ποσότητα της διατροφής επηρεάζει έμμεσα την υγεία του ανθρώπου μέσω της μεταβολής του σωματικού βάρους.

Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει άμεσα την υγεία. Είναι γνωστό ότι το είδος των συστατικών που απαρτίζουν ένα τρόφιμο έχουν άμεση επίδραση στην συνολική υγεία. Εάν καταναλώσει κάποιος μία μπανάνα ή 4 κομματάκια σοκολάτας, θα καταναλώσει εξίσου 100 θερμίδες διαφορετικές ως προς τη θρεπτική τους αξία. Η μεν μπανάνα προσφέρει βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, η δε σοκολάτα αποτελεί κατά βάση κενές θερμίδες δηλαδή έχει ελάχιστη έως και καθόλου θρεπτική αξία. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης και καρκίνου. Η χαμηλής ποιότητας διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία ατόμων με πιο αυξημένο σωματικό βάρος αλλά ακόμα και των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι διαιτολόγοι της σελίδας μας μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια υγιή ρουτίνα:

  • Εντάσσοντας στη διατροφή σου γρήγορες και πρακτικές συνταγές για το εβδομαδιαίο σου διατροφικό πλάνο,
  • Προετοιμάζοντας τη λίστα του σούπερ μάρκετ ώστε να μην ξεμένεις από τις υγιεινές επιλογές τροφίμων που απαρτίζουν τη διατροφή σου,
  • Δίνοντάς σου χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείς να διαχειριστείς τις ιδιαίτερες καταστάσεις στη ζωή σου οι οποίες σε βγάζουν από το πρόγραμμα,
  • Συμβουλεύοντάς σε με υγιεινές επιλογές γρήγορου φαγητού

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και ως εκ τούτου σε μια πιο ποιοτική ζωή, διασφαλίζοντάς την υγεία σου!

© Copyright - trustyourdietitian.com | Created by - Digital Rev